10 tips til en vellykket bilferie

Uhell skjer, men først når vi står der med bilen full av bagasje, unger og bikkje – og en innelåst bilnøkkel – skjønner vi at litt planlegging hadde vært smart.

17.06.2024

Skrevet av Hilde Bringsli, språksjef i Fremtind

Her er ti tips til en trygg og vellykket bilferie.

1. Ta med reservenøkkel

Selv om det ikke skjer ofte, hender det at vi mister eller skader bilnøkkelen. Noen får den innelåst ved et uhell. Ha derfor alltid med deg en reservenøkkel.

2. Pakk bilen riktig

  • Plasser den tyngste bagasjen lavt og langt frem i bagasjerommet.
  • Unngå høye stabler som kan hindre sikten.
  • Bruk nett eller integrerte stropper som holder lasten på plass og forhindrer at løse gjenstander treffer bakseteryggen. 
  • Ikke oppbevar ting i hattehyllen.
  • Hvis du har nettbrett i bilen, bruk kollisjonstestet nettbrettholder.

Verdt å tenke på!
En gjenstand på tre kilo, ved en bråbrems i 50 km/t, får en vekt på hele 90 kilo!

3. Husk å sikre kjæledyrene

Kjæledyr regnes som last og må sikres. Bruk godkjent bur eller sele. Å ha dem løst på gulvet foran på passasjersiden er bare en nødløsning, og ikke egnet for bilferie!

4. Sjekk lufttrykket i dekkene

Sjekk lufttrykket i dekkene før du starter bilferien. Ekstra passasjerer eller last øker totalvekten, så juster lufttrykket deretter. Hvis du skal kjøre i høy hastighet på europeiske motorveier, bør du også sjekke hastighetsmerkingen på dekkene.

5. Ta en titt på mønsterdybden på dekkene

Slitte dekk øker faren for uhell. Ta derfor en titt på mønsterdybden. På sommerstid er kravet 1,6 millimeter og på vinterstid er kravet 3 millimeter.

6. La reservehjulet ligge i bilen

Ikke ta ut reservehjulet av bilen for å få mer bagasjeplass. Punktering er en av de hyppigste grunnene til at folk ringer etter veihjelp.

7. Sjekk væskenivåer

Oljen gjør en viktig jobb, så husk å sjekke oljenivået. Det gjør du med en peilepinne som ligger i motorrommet. Hvis du har bil med elektronisk måling, ser du nivået i menyen på instrumentpanelet. Sjekk også nivået på bremse- og kjølevæske. Det gjør du ved å ta en titt på beholderne i motorrommet. Nivået skal ligge mellom min- og maks-merkene.

8. Husk å ha nødutstyr lett tilgjengelig

Sørg for at nødutstyr som varseltrekant, verktøy, førstehjelpsutstyr og eventuell brannslukker er lett tilgjengelig i bilen – på et sikkert sted. Refleksvesten skal ligge i sidelommen på førerdøren.

9. Ta pauser når du blir trøtt

Trøtte sjåfører utgjør en reell fare på veiene. Én av ti norske bilister innrømmer at de har sovnet bak rattet, og enda flere forteller at de har holdt på å sovne mens de kjørte bil. Blir du trøtt, parker bilen på egnet sted og sov i ca. 15 minutter eller gå ut og trekk frisk luft.

10. Sjekk forsikringene dine

Det er viktig å være riktig forsikret, så sett deg inn i hva bilforsikringen din dekker/ikke dekker i god tid før ferien starter. Ta også en titt på reiseforsikringen din, og husk at den dekker deg fra du forlater hjemmet ditt – på korte turer på vei til butikken, dagsturer og på lengre reiser i inn- og utland.

God bilferie!