Fremtind
Fremtind

Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB

Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB

Hva betyr det at boligkjøperens egenandel er på 10 000 kroner?

Fra og med 1. januar 2022 blir det store endringer i avhendingsloven. En av dem er at du som boligkjøper får en egenandel på 10 000 kroner. Men hva betyr dette i praksis?

Tidligere ble en bruktbolig solgt «som den var». Det gjorde blant annet at det var ganske høy terskel for at boligkjøperen fikk prisavslag etter en klage på feil eller mangler, og at klager på mindre kostbare ting sjelden førte fram.

Dette forandrer seg med den nye avhendingsloven, som både gir og tar litt overfor deg som kjøper. Den kanskje største endringen er at du får en egenandel på 10 000 kroner, samtidig som terskelen for å nå fram med en klage senkes.

Hva betyr egenandelen for boligkjøperen?

Egenandelen gjør at boligkjøperen selv må dekke det det koster å fikse feil eller mangler som kommer på under 10 000 kroner. Krever du mer enn dette i prisavslag blir egenandelen trukket fra det totale kravet ditt.

Her er et par eksempler som forhåpentligvis kan gjøre dette tydeligere:

  • Hvis du har krav på et prisavslag på 60 000 kroner, trekkes egenandelen på 10 000 kroner fra dette beløpet. Det totale prisavslaget som dekkes av selgeren eller forsikringsselskapet blir altså 60 000 – 10 000 = 50 000 kroner.
  • Hvis du har funnet feil eller mangler som vil koste 9000 kroner å reparere, må du selv dekke reparasjonen fordi kostnadene er lavere enn egenandelen.

Med den nye avhendingsloven deles med andre ord risikoen etter et boligkjøp mellom selger og kjøper, spesielt når det gjelder mangler som ikke er så dyre å reparere.

Meld sak på boligselgerforsikring

Har du kjøpt en bolig med boligselgerforsikring kan du melde saken her. Det er ikke nødvendig å sende oss salgsdokumentasjonen (salgsoppgave, tilstandsrapport, egenerklæring og lignende). Den dokumentasjonen har vi allerede liggende.
Her kan du melde sak på boligselgerforsikring