Fremtind
Fremtind

Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB

Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB

Hva skal til for at boligkjøperen får prisavslag?

Boligsalget går ikke alltid etter planen, og du kan klage hvis du er misfornøyd med kjøpet. Men hva skal egentlig til for at boligkjøperen får prisavslag?

Du kan kun kreve prisavslag når det finnes en mangel ved eiendommen. Veldig enkelt kan vi si at en mangel er avstanden mellom det du forventet å få, og det du faktisk fikk. Med andre ord: Hvis eiendommen har en lavere standard enn du kunne forvente, er dette ifølge loven en mangel.

Samtidig er det ikke automatisk en mangel ved boligen selv om forventningene dine ikke innfris. Loven stiller strenge krav til hva du skal ha fått med deg før du kjøpte eiendommen.

Dette gjelder spesielt det som står i salgsdokumentasjonen, men også det som var synlig på visning, eller informasjon du fikk av selger, megler eller bygningssakkyndig (takstmann).

Vi skjønner at dette kan være litt forvirrende. Vi har derfor satt opp en liste med punkter som skal gjøre det enklere for deg å vite når du kan klage – og når du ikke kan klage.

Kan jeg klage? Les disse tre punktene først

Som det står i innledningen: er det mye informasjon du forventes å kjenne til når du kjøper bolig.

Tre av tingene du skal kjenne til er 1) boligens levetid, 2) at bruktboliger er slitt, og 3) hvorfor det kan ha noe å si når boligen ble bygget.

  • BOLIGENS LEVETID: Ingenting lever evig, heller ikke bygningsdeler. Når du kjøper en brukt bolig må du forvente at det kan være skader på bygningsdelene fordi de er gamle. Dette er ikke alltid nevnt konkret i salgsrapporten eller liknende, nettopp fordi det er en kjent sak at gamle ting kan gå i stykker.
    EKSEMPLER kan være fuktskader som dukker opp fordi baderom, yttertak, drenering eller en kledning har gått ut på dato.

  • SLITASJE BRUKTBOLIG: Du kan ikke forvente at en bruktbolig har samme standard som en ny. Flere ting vil være mer slitt, og overflater har merker etter bruk.
    EKSEMPLER kan være flekker, skraper, bulker, rifter og så videre på ulike overflater. Det kan også være at ting som varmepumper fungerer dårligere enn da de var nye, og det kan mangle håndtak, knagger, knapper eller liknende.

  • NÅR BOLIGEN BLE BYGGET: Kravene til en bolig bygget i for eksempel 1955 var mye lavere enn kravene som blir stilt til en bolig i dag. Materialene og byggteknikkene som ble brukt den gang var også ofte dårligere enn dagens.
    EKSEMPLER kan være at boligen ikke er isolert, eller er dårligere isolert enn nyere boliger, at boligen ikke er godt nok sikret mot skadedyr som mus, eller at vann- og avløpsrør ikke er sikret mot lekkasjer.

Det er stor forskjell på å kjøpe bruktbolig og ting fra butikken

Når du kjøper en bolig har du ikke de samme rettighetene som når du for eksempel kjøper en ny bil eller TV i butikken. Du har ikke noen angrerett, og det er ikke sikkert at du kan klage på det som er negativt.

Sånn sett likner et bruktboligkjøp mer på et Finn.no-kjøp, hvor en privatperson kjøper noe av en annen privatperson.

Som det står øverst i denne artikkelen er det forventningene dine til boligen som er viktigst når du vil klage på kjøpet, men det er altså loven som avgjør om du har de riktige forventningene. De tar utgangspunkt i 1) det du så under visningen, 2) alt som står i salgsdokumentasjonen, og 3) det du har fått vite underveis av megleren, selgeren eller bygningssakkyndige.

Det er med andre ord vanskelig å få prisavslag hvis det du klager på står i disse punktene, nettopp fordi loven stiller så store krav til deg som boligkjøper.

Vi skjønner godt at det kan være vanskelig å få oversikten over absolutt alt når du kjøper bolig. Send oss derfor en klage hvis du er i tvil om hva du bør gjøre, så ser vi på saken din så snart vi kan!

Meld sak på boligselgerforsikring

Har du kjøpt en bolig med boligselgerforsikring kan du melde saken her. Det er ikke nødvendig å sende oss salgsdokumentasjonen (salgsoppgave, tilstandsrapport, egenerklæring og lignende). Den dokumentasjonen har vi allerede liggende.
Her kan du melde sak på boligselgerforsikring