Slik får du en problemfri utenlandsferie

Det er mye å huske på når du skal ut og reise. Både før og på selve reisen. Her gir vi deg noen tips, som kan være nyttig å ta en titt på før du reiser på ferie.

29.05.2024

Skrevet av Marianne Sjøseth, leder for reiseoppgjør i Fremtind

Huskeliste før reisen

Skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen sier at selv de mest reisevante kan glemme viktige ting før de legger ut på tur. Derfor er det alltid lurt med en liten sjekkliste i god tid før avreise. Hun har samlet sine viktigste tips her:

 • Sørg for at pass, visum og forsikringer er i orden.
 • Ta nødvendige vaksiner før du reiser.
 • Ordne nødvendige medisiner du trenger under reisen.
 • Skaff deg europeisk helsetrygdekort for reiser i EU/EØS, elektronisk eller på papir.
 • Ha kontroll på hva du må pakke i håndbagasjen.

Tips til pakking av håndbagasje

 • Det du ikke klarer deg uten når du lander må pakkes i håndbagasjen, som for eksempel medisiner, briller og linser.
 • Dyre gjenstander, som kamera, PC, smykker, solbriller eller klokker pakkes i håndbagasjen.
 • Skal du i bryllup eller et annet spesielt arrangement, er det lurt å pakke finstasen i håndbagasjen. Da slipper du å lete etter nye klær, hvis bagasjen blir forsinket eller borte.

Husk dette når du er på reise

Bagasjen er pakket, vaksinene tatt og passet er på plass. Alt ligger til rette for en fin ferie. – Men ting kan fortsatt skje, sier Therese. Derfor er det lurt å ha et par ting notert bak øret, når du er på tur:

 • Møt opp på flyplassen i god tid og minimum to timer før flyet går, og beregn gjerne litt ekstra tid i høysesong. Husk at det kan bli lange køer i sikkerhetskontrollen.
 • Skulle du miste flyet, må du huske å kontakte flyselskapet før du kjøper ny billett. Det kan være at du kan bli booket om eller få ny billett av flyselskapet.
 • Blir bagasjen din forsinket mer enn fire timer når du lander, er det viktig at du melder fra til flyselskapet og får en bekreftelse på dette, en så kalt PIR-rapport, før du kontakter oss.
 • Ha kontroll på tingene dine, og sørg for å alltid kunne se de, når du er på reise. Penger, smykker og klokke må du ha på deg eller låse inn i en fastmontert safe eller oppbevaringsboks.
 • Skaff deg gjerne en sporingsbrikke, for eksempel AirTag, og sett den på bagasjen din.

Hvis du blir syk på reise, hva da?

Sykdom og uhell kan skje når du er på reise. Blir du syk eller skadet på ferie i utlandet, tar du kontakt med vår samarbeidspartner SOS International. De er en døgnåpen tjeneste, som hjelper deg med å finne nærmeste godkjente sykehus eller lege, og de sørger for at du får riktig og nødvendig behandling.

Vår reiseforsikring dekker utgiftene til lege og behandling.

– Sørg for å ta vare på alle kvitteringer og legeerklæring. Hvis du blir sengeliggende mer enn tre dager, kan du ha krav på kompensasjon for tapte feriedager. Da trenger du en legeerklæring. Husk å kontakte legen når det skjer, og ikke i etterkant av sykdom eller skade.

Therese Hofstad-Nielsen, Skadeforebygger i Fremtind

Syk før du skal på reise?

Har du en kronisk lidelse eller en eksisterende sykdom eller skade og lurer på om reiseforsikringen dekker kostnadene hvis noe skulle skje? – Få gratis medisinsk rådgivning hos SOS International før du reiser.

Må du avbestille reisen din på grunn av akutt sykdom? Da må du få en legeerklæring som bekrefter at du har blitt akutt syk. I tillegg må du huske å avbestille reisen hos flyselskapet/turoperatøren. Dette må du gjøre uavhengig om du har refunderbare billetter eller ikke.