Åpenhet i leverandørkjeden

19.03.2025
Skrevet av Fremtind
- Vi har lenge hatt en god og tett dialog med leverandørene våre, men de siste årene har vi økt fokuset på åpenhet og dialog om leverandørenes verdikjede og hvordan de selv jobber for å redusere risikoen for brudd på anstendige arbeidsforhold og menneskerettigheter, forteller Mathilde Sørensen Ullereng, fagansvarlig bærekraft i forsikringsoppgjør.
Leverandørene våre har et bevisst forhold til åpenhetsloven og vet at Fremtind stiller krav om at de strekker seg for å sikre etterlevelse av kravene som loven stiller.
Hvor langt går undersøkelsesplikten?
– Vi har jobbet med å forstå hvor langt undersøkelsesplikten overfor leverandørene våre går, og har kommet frem til at det er viktigere å iverksette konkrete tiltak som faktisk vil avdekke brudd, enn mer generelle tiltak som ikke nødvendigvis fanger opp urettferdige forhold. Årlige risikovurderinger av bransjene som leverandørene opererer i, hjelper oss med å prioritere hvor vi skal iverksette tiltakene, sier Mathilde.
Hun viser til at Fremtind som selskap må forholde seg til informasjonen leverandørene deler, samt allerede eksisterende sikringsventiler, som sertifiseringer og godkjenninger innen fag og miljøledelse. Dette ser vi så i sammenheng med risikoen i bransjen som leverandøren tilhører.
Vi bruker i all hovedsak anerkjente leverandører, og i prosessene ved avtaleinngåelse stiller vi krav og får bekreftet at leverandørene våre innfrir kravene som omhandles i åpenhetsloven.
Stiller krav til leverandørene
Gjennom leverandøravtalene krever vi at alle leverandører skal oppfylle minimumskrav til bærekraft og kvalitet. Videre må leverandørene svare opp hvordan de skal jobbe for å bli bedre på områdene ved avtaleinngåelse, og de blir deretter fulgt opp på dette gjennom avtaleperioden.
Hvis vi opplever at leverandørene ikke prioriterer arbeidet i avtaleperioden, er første steg å gå i dialog med leverandørene, minne om hvorfor dette er viktig og være en sparringspartner for hvilke tiltak de bør iverksette. Er det klare brudd uten tydelige planer og vilje til forbedring, kan det i ytterste konsekvens bety at leverandøren ikke lenger blir benyttet i skadeoppgjøret vårt.
– Kundene våre skal være trygge på at leverandørene de møter i et skadeoppgjør er redelige aktører som har ting på stell, sier Mathilde.