Fremtind
Fremtind

Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB

Vi er eid av SpareBank 1 Gruppen og DNB

Skal du selge bolig? Og trenger hjelp til egenerklæringen?

Alle som skal selge leilighet, hus eller en tomt må fylle ut en egenerklæring. Den skal fortelle mulige kjøpere mest mulig om tilstanden på boligen, som for eksempel arbeid som er gjort, feil eller mangler, skadedyr, informasjon om nabolaget og så videre.

En godt utfylt egenerklæring er den beste garantien for et trygt boligsalg, fritt for krangler eller uenigheter etter at boligen er solgt.

Selve egenerklæringsskjemaet får du av eiendomsmegler. Når du skal fylle den ut er det nyttig å ha disse fire punktene i bakhodet:

  • Finn fram relevante dokumenter før du begynner utfyllingen. Så slipper du å bruke tid på å lete når du er godt i gang.

  • Du må svare på alle spørsmålene. Følg instruksjonene du får underveis, og sjekk veilederen bakerst i skjemaet hvis du blir usikker. Du kan også spørre eiendomsmegleren din om hjelp.

  • Svar så godt og samvittighetsfullt du kan. Kjøperen kan kreve prisavslag for feil og mangler som ikke er nevnt i egenerklæringen.

  • Skriv alt du vet om boligen her og nå. Egenerklæringen skal vise hva du vet om boligen her og nå. Du trenger med andre ord ikke grave fram informasjon om ting du ikke vet.

Her finner du typiske spørsmål om bruk av egenerklæring:

Vi har lagt ved en veileder til egenerklæringsskjemaet. Her finner du gode forklaringer på spørsmålene. Hvis du er i tvil om hva faguttrykk eller liknende betyr kan du også spørre eiendomsmegler.

Du kan kopiere svar, men husk at du selv må ta ansvaret for de opplysningene som gis, og for at de er riktige og fullstendige. Det er derfor lurt å bruke egne ord, eller beskrive opplysningene fra forrige selger nærmere.

Sjekk veilederen bakerst i egenerklæringen. Om du ikke finner svaret du lette etter, anbefaler vi deg å kontakte eiendomsmegler eller bygningssakkyndig for tydeliggjøring.